A jelenlegi pandémia és a klímaváltozás nem csupán környezeti, de etikai, társadalmi, gazdasági és politikai szempontból is releváns folyamatok, amely mindenekelőtt a legszegényebb, legsérülékenyebb embereket sújtják.” – mondta Ferenc pápa az ENSZ klímaügyi csúcstalálkozójára elküldött videoüzenetében.

Részéről ez nem csak elvi kérdés: ígéretet tett, hogy a Vatikán 2050-re teljesen karbonsemlegessé teszi működését, valamint racionalizálja a természeti erőforrások (víz) használatát, több fát ültetnek, valamint szigorítják a környezetgazdálkodási tevékenységeiket.

A 44 hektáros miniállam járműflottájából kizárják a tisztán belső égésű motorral hajtott gépkocsikat, ezek helyébe elektromos és hibrid járművek lépnek.

A Vatikán tavaly betiltotta az egyszer használatos műanyag zacskók használatát, és jelenleg 65 százalékos hatékonysággal hasznosítja újra a működése során keletkező hulladékot. 2023-ra ezt az arányt 75%-ra kívánják javítani.

Ferenc pápa emellett szorgalmazta, hogy a világ katolikus iskolái kezdjenek foglalkozni a fenntarthatóság, a környezettel kompatibilis gazdaság kérdéskörével.