Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2020. 48. hét

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 1

Land Rover Discovery Sport
Range Rover Evoque
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.05.-2020.10.
A 48 voltos elektromos hálózat túlterhelése esetén meghibásodhat a szigetelőréteges térvezérlésű (Mosfet) tranzisztor. Ennek hatására rövidzárlat keletkezhet a 12V-os áramkör földelésénél. Az egyenáramú átalakítóban keletkező füst az utastérbe szivároghat, illetve a jelenség tüzet is okozhat.

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 2

Mitsubishi Pajero
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2017-2018
A jobb első futómű alsó lengőkarja hegesztési hiba miatt eltörhet, ami instabillá teheti a járművet.

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 3

Ford Kuga PHEV
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.01-09.
A nagyfeszültségű akkucsomagból belső meghibásodás vagy téves töltés következtében forró gázok szivároghatnak ki; ennek hatására túlmelegedhetnek a rendszer elemei, beleértve az üzemanyagtartályt vagy az üzemanyag-vezetéket, ez pedig tűzveszélyt eredményez.

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 4

Renault Master III
A visszahívásban a Batilly-i üzemben készült járművek érintettek
Az utánfutó elektromos csatlakozójának nem megfelelő földelése miatt működésképtelenné válhat a vontatmány világítási rendszere, ami balesetveszélyt idézhet elő.

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 5

Renault Kadjar
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: nincs adat
A hátsó gyermekzárak anélkül kioldhatnak, hogy erről értesülne a vezető. A hátsó oldalajtók ilyenkor belülről nyithatók, ami veszélyhelyzetet teremthet.

Hibrid hajtásláncok okozhatnak tüzet 6

Mercedes-Benz GLB
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.04.-2020.06.
A hátsó légterelő külső héját nem vagy részlegesen hegesztették hozzá az alapzatához, ezért a spoiler elemei leválhatnak menet közben, veszélyeztetve a mögöttes forgalmat.