A Magyar Biztosítok Szövetsége a minap közzétette a 2021-re vonatkozó fedezetlenségi díjakat, amelyek napidíja emelkedett a 2020-as árakhoz képest. Ez az jelenti, hogy a lentebb található táblázat szerinti összeget számlázza ki a biztosító utólag, ha nem volt érvényes kötelező biztosítás járművünkön. Személygépkocsinál a teljesítmény alapján ez maximum 1210 forint lesz naponta. Ugyanezért idén 1140 forintot fizetett naponta, aki nem figyelt a kgfb-ra.

A fedezetlenségi díj hivatalos definíciója

A fedezetlenségi díj az adott gépjármű vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára (a fedezetlenség időtartamára) a Kártalanítási Számla kezelőjét megillető, előre meghirdetett tarifa alapján utólagosan megállapított díj. A jogszabály a Kártalanítási Számla kezelőjét hatalmazza fel és egyúttal kötelezi is a fedezetlenségi díj járműkategóriák szerinti mértékének évenkénti meghatározására és meghirdetésére, a Kártalanítási Számla általi kártérítések és a kártérítésekhez kapcsolódó eljárási költségek alapján. A MABISZ-nak, mint a Kártalanítási Számla kezelőjének legkésőbb a naptári év végét megelőző negyvenötödik napig kell a következő évi, járműkategóriák szerinti fedezetlenségi díjtételeket a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletében meghatározott módon, a Felügyelet honlapján meghirdetnie, továbbá ezzel egyidejűleg a honlapján is közzé kell tennie. Eltérés esetén a Felügyelet honlapján meghirdetett tarifa az alkalmazandó – forrás

Egy kis segítség: 1 kW = 1,36 lóerő

Hány lóerős az autód? Itt a tételes bírságlista, ha ez kimegy a fejedből 1

Például ha egy 2017-es, 88 kw-os (120LE) Suzuki Vitarának nincs kötelezője hét napig, akkor a tulajdonosnak/üzemben tartónak 5950 forintot számláznak ki utólag. De egy 2005-ös BMW 330i-re 258 lóerővel (190 kW) már heti 8407 forint a “bírság”.

Nem csupán az autósokra és a motorosokra érvényes a fedezetlenségi díj:

Hány lóerős az autód? Itt a tételes bírságlista, ha ez kimegy a fejedből 2

Szintén Ft/napban értendő az összeg

A Mabisz egyébként azt tanácsolja azoknak, akik huzamosabb ideig nem használják járművüket, és erre az időszakra nem akarnak biztosítást fizetni, hogy érdemes ideiglenesen kivonni a járművet a forgalomból, ami személyautók esetén 2300 forintba kerül hat hónapra.

*a nyitókép csupán illusztráció