Várhatóan még idén több mint egymillió gépjárművet érint majd a november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint közülük akár 120 ezren is váltanak majd kgfb-szerződést – derül ki az MTI beszámolójából.

A mozgolódás mellett arra is lehet számítani, hogy a biztosítók az előző évhez képest 5-10 százalékkal emelik díjaikat, ezzel személygépkocsik esetében az éves átlagdíj 35-40 ezer forintra emelkedhet, ugyanakkor az összeg még így is alacsonyabb, mint az évközben váltók esetében, a 60 ezer forint körüli átlagdíjnál, amit az év végi kampányban érintett autók speciális összetétele magyaráz.

Január elsejével ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárműveknél válthatnak biztosítást, ezeknek a háromnegyede pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződések esetében már nem a naptári év kezdete, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csak azok a járművek érintettek ezen a napon, amelyeknek 2010 óta nem változott a tulajdonosa. Az év végén forduló kgfb-szerződések aránya évről évre csökken, de még jelenleg is csaknem 1,1 millió gépjármű, köztük mintegy 650 ezer személygépkocsi tartozik ebbe a körbe.

Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a január elsejére meghirdetett díjtarifákban jelentkezhet először a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása, amely megszüntetné a szélsőséges, kárstatisztikával nem igazolható díjakat, és visszafogná a bonus-malus rendszert kiüresítő túlzott károkozói pótdíjakat. Emiatt a biztosítók díjstruktúrája akár jelentősen is átalakulhat, így az idén mindenképpen indokolt elvégezni az egyes biztosítók díjainak összehasonlítását.

Bár az érintettek folyamatosan szűkülő köre miatt az év végi kampány évről évre csendesebb, a szakértő szerint a várható változások miatt a jelenlegi kampányban emelkedhet azok aránya, akik a váltás mellett döntenek.

A biztosítók 2020-ban is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintett ügyfelek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amit november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy – e-kommunikációs szerződés esetén – e-mailben. A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje ugyanakkor december 31-e.