Az idén már huszonnegyedik alkalommal megrendezett közúti közlekedési környezetvédelmi akció célja a magyarországi gépkocsiállomány átlagos állapotának felmérése, és a közlekedők figyelmének felhívása volt autójuk esetleges hibáira. Az ellenőrzés az elmúlt évekéhez hasonló eredményt hozott, tíz autóból csak egy-kettő esetben találtak kifogásolnivalót a szakemberek.

A dízelüzemű járművek nagyobb arányban feleltek meg maradéktalanul az előírásoknak, mint a benzinesek. Általános tapasztalat, hogy a haszongépjárművek átlagos életkora alacsonyabb a személyautókénál, és a környezetvédelmi szempontoknak is a teherautók tesznek eleget inkább.

Az ötnapos akcióban, naponta változó helyszíneken 413 személyautót és 260 haszongépjárművet – köztük hat nyerges vontatót – ellenőriztek. A vizsgált személyautók nagyjából kétharmada benzinüzemű volt, a dízelek aránya meghaladta a 33 százalékot. Az ellenőrzött autók átlagos életkora 14,7, a kishaszonjárműveké 10,3, a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveké 8,7 év volt. A hat nyerges vontató átlagéletkora mindössze 4 évre jött ki.

A kirívóan rossz beállítású, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járművükkel, addig a szükséges javításokat el kell végeztetniük. Az ellenőrzés idén kísérleti jelleggel zajméréssel bővült.