Econylnak (ecological nylon, azaz környezetbarát nejlon) nevezik azt az újrahasznosított műanyagokból készült anyagot, amellyel a közeljövőben a Jaguar és Land Rover típusok fedélzetén találkozhatunk. A fenntartható anyagot egy Aquafil nevű cég gyártja, és nem a brit autógyártó az első prémium ügyfelük.

Szemétből lesz a luxus 1
Szemétből lesz a luxus 2

Szemétből lesz a luxus

Szemétből lesz a luxus

Szemétből lesz a luxus 10
Szemétből lesz a luxus 11
Szemétből lesz a luxus 12
Szemétből lesz a luxus 13
Szemétből lesz a luxus 14
Szemétből lesz a luxus 15
Szemétből lesz a luxus 16
Fotó megosztása:

Óragyáraknak (szíj), divatházaknak (hátizsák), sportruházati gyártóknak (fürdőruha) is szállítottak már a tengerekből, hulladéklerakókból  visszanyert műanyag feldolgozásával készített, a hagyományos nejlonnal minden jellemzőjében azonos újra-plasztikból.

Minden jellemzőben, kivéve egyet: a műanyag alkotóelemeire történő lebontásával (depolimerizáció), majd azok ismételt újrakombinálásával járó folyamat 90%-kal kevesebb emisszióval jár, mintha a végterméket a hagyományos módon, kőolajból állítanánk elő.

Szemétből lesz a luxus 17

Halászhálók, újjászületés előtt

 

Az Aquafil évente 40 ezer tonna műanyag hulladékot dolgoz fel; ennek során 280 ezer hordónyi nyersolajat takarít meg, illetve valamivel több mint 260 ezer tonnával csökkenti az iparág szénkibocsátását.

A Jaguar Land Rover egyes típusaiban már most is találunk ökoanyagot: a Range Rover, a Range Rover Evoque és a Jaguar I-PACE ’Kvadrat’ kárpitanyaga újrahasznosított műanyagból készített szintetikus bőr és természetes gyapjú keverékéből készül. Egy autó kárpitozásához elég Kvadrat anyagban 53 PET-palack kel új, fenntartható életre.

Szemétből lesz a luxus 18

Kvadrat újraszövet a Range Rover Velar fedélzetén