A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, 5 milliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázata nagy sikerrel zárult. A kormány döntése alapján mintegy 882 millió forinttal megemeljük a pályázati keretösszeget, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet

– idézi Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szavait az MTI.

Nyár elején hirdették meg az ötmilliárd forintos keretösszegű villanyautó-vásárlási állami pályázatot, aminek kapacitását 240 taxira és 1200 normál villanyautóra becsülték. Ehhez képest – mint arról a Vezess is beszámolt – több mint 2000 pályázat érkezett, így mintegy 28 óra alatt el is fogyott az elektromosautó-vásárlásra szánt ingyenpénz.

Újabb százmilliókat ad az állam villanyautókra 1

Palkovics elmondása szerint az egyéni vásárlók mellett a vállalatok is komoly érdeklődést mutattak a környezetkímélő járművek beszerzésére. A 882 millió forintos többletforrás révén pedig újabb több mint 230 elektromos autó vásárlását segítették elő, így összesen 2000 jármű beszerzése történhet meg.

Elárulta: 662 magánszemély, 738 – köztük 294 taxis vagy személygépkocsi személyszállítást végző – vállalat pályázott.

Utóbbiak főként az informatikai, értékesítési és kereskedelemi szektorokból kerültek ki, de előfordultak mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Mint arra számítani lehetett, a taxisok részéről volt a legintenzívebb az érdeklődés, ezt támasztja alá az is, hogy az igényelt támogatások összege meghaladta a számukra elkülönített 2 milliárd forintos keretet.

Az alternatív hajtású négy- mellett a kétkererkűek is említésre méltó népszerűségnek örvendtek: 348 vállalkozás igényelt támogatást elektromos robogó beszerzésére a pályázat keretében.

Újabb százmilliókat ad az állam villanyautókra 2

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László leszögezte, hogy a pályázat a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének fontos eleme, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését.

A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország, immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének elérésében.

Az elektromos piac fejlődése szempontjából a tárcavezető örvendetesnek ítélte azt, hogy a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A Vezess részletesen foglalkozott a villanyautós piac átrendeződésével is:

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését, amelynek tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott Magyarországon

– tette hozzá Palkovics, miközben arra emlékeztetett, hogy 2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

A benyújtott pályázatok feldolgozása folyamatos. Eddig 1558 pályázattal kapcsolatban döntöttek, ezek támogatói okiratait már ki is adták. Az elbírált pályázatok nyilvános döntési listája ezen a honlapon érhető el.