A biciklisávokról szóló társadalmi konzultációt követően elkezdődött a Nagykörút forgalmi átalakítása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel. A kivitelezés részeként csütörtök éjszaka már megváltoztatták a Nyugati pályaudvar előtti forgalmi rendet.

A Nagykörút új kialakítása ugyan jól vizsgázott, de az időközben lezárult társadalmi egyeztetés tapasztalatai, illetve a legfrissebb forgalmi adatok alapján közlekedésének finomhangolásáról döntött a Fővárosi Önkormányzat.

A munka részeként a következő hetekben a körút több pontján is várhatók a Nyugati pályaudvarnál végzettekhez hasonló, kisebb változtatások.

Lakossági és szakmai szempontok kompromisszuma alapján jött létre az átalakításról szóló döntés. A Főpolgármesteri Hivatal döntése biztosítja azt, hogy a kerékpárosok tovább is biztonságosan tudjanak a Nagykörúton biciklizni, az autósoknak visszaadja a gépjárműforgalomhoz szükséges kapacitás jelentős részét és az ott élők számára pedig élhetőbbé teszi a környéket.

Az átalakítás alatt a Petőfi hídtól a Dohány utcáig mindenhol legalább irányonként két közúti forgalmi sáv áll az autósok rendelkezésére.

A kerékpársávokat parkolósávból alakítják ki, de esetenként kerékpáros nyom, illetve a járdán kialakított kerékpárút készül.

Itt vannak a tervek, így alakítják át a Nagykörutat 1Itt vannak a tervek, így alakítják át a Nagykörutat 2

A Dohány utcától a Nyugati térig irányonként egy-egy forgalmi sávot használhatnak az autósok. E szakaszon a szakemberek járdaszigeteket is építenek azért, hogy kedvezőbb lámpaprogram szolgálja az autós közlekedést. A Nyugati tér előtt pedig egy rövid szakaszon két sávon engedik majd az autóforgalmat, hogy a csomóponton gyorsabb, könnyebb legyen az átjutás.

Ez egy olyan kompromisszumos javaslat, amely megőrzi, hogy a Nagykörút lett Budapest, és egyben az ország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonala, egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy a körút ismét megteljen élettel és közösségi programok helyszíne legyen.

A BKK közölte azt is, hogy a Nagykörút hosszú távú jövőjéről széles körű társadalmi egyeztetésen alapuló komplex tervezési folyamatot indít a Fővárosi Önkormányzat.