Évente világszerte 1,3 millióan halnak meg az utakon; a közlekedési baleset az emberiség nyolcadik leggyakoribb haláloka. Az autógyártók ezért a balesetek teljes kiküszöbölésére törekednek, mindenki a maga módszerével; a Ford most a környezetével kommunikáló autóban látja a megoldás egyik kulcsát.

Egy másfél éves projektben mintegy 700 személy- és haszonjármű vesz részt; a gépkocsikat olyan intelligens telematikai rendszerrel szerelik fel, amely többek között mérik a fék- és gázpedál használatát, vagy a kormányszöget, és ezeket összevetik a kísérletnek otthont adó Oxfordshire-ban telepített, mintegy száz intelligens szenzortól kapott adatokkal.

A projektet megelőzően a Ford mérnökei két sikeres kísérletet végeztek Londonban, ahol több mint másfél millió kilométert tettek meg hálózatba kötött gépkocsik.

Az eredmények alapján a szakemberek javaslatot tettek olyan módosításokra, mint a kereszteződésfigyelő kamerák felszerelése, a táblákat takaró növényzet metszése, a jelzések magasságának megnövelése, vagy az útfelület cseréje.