Sopronban, a Móricz Zsigmond utcában ellenőrizték a rendőrök egy osztrák rendszámú Audi A6-os vezetőjét augusztus 17-én 21 óra 30 perc körül. A járművet vezető férfit a járőrök igazoltatták, majd vele szemben szondát is alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott.

A sofőrt további mintavételre elő akarták állítani a rendőrkapitányságra, ehelyett nagy sebességgel elhajtott a helyszínről. A rendőrök több autóval követték, eközben a férfi többször is nekihajtott a rendőrautóknak.

A forgalmi okból lassításra kényszerülő sofőrt végül a Csengery és Csatkai utcák kereszteződésében sikerült megállítani. Az egyik rendőr kiszállt az autójából, hogy intézkedjen, ám a férfi először hátramenetbe kapcsolt, majd hirtelen elindulva, nagy sebességgel elsodorta a rendőrt.

Az intézkedő járőr megsérült, őt a mentők kórházba vitték. Az egyik rendőr kollégája testi épsége védelmének érdekében, az autó kerekére célozva egy lövést adott le.

Az osztrák hatóságok augusztus 18-án 0 óra 55 perckor megtalálták a férfit, akivel szemben a magyar hatóságok nemzetközi körözést adtak ki. Az eset kapcsán hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.