Az okostelefonoknak hála már az autóból is tarthatjuk a kapcsolatot facebookos ismerőseinkkel, elüthetjük Angry Birds-el az időt a dugóban és nem kell hatalmas, kihajtható térkép a navigációhoz. A probléma akkor kezdődik, ha ezt vezetés közben tesszük, kezünkben a telefonnal.

A KRESZ szabályai szerint a kézben tartott mobiltelefon használata Magyarországon sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára nem megengedett. Ennek pedig jó oka van, hiszen ilyenkor megoszlik a figyelem és ez balesetveszélyes. Mobilozás közben lassabban reagálnak a sofőrök közúti jelzésekre, valamint egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, ezek mellett növekedhet a fékezési késedelmi idő is.

Ennek ellenére a Tolna megyei rendőrök több olyan autóst is felvettek, akik úgy gondolják, ezzel együtt is urai a helyzetnek. Telefonálni tehát headsettel vagy kihangosítóval megengedett.

A szabályok megszegői helyszíni bírságként 10 000 Ft, szabálysértési bírságként 20 000 Ft pénzbüntetésre számíthatnak, amihez 3 büntetőpont is társul.