Míg március-áprilisban az előző év hasonló időszakához képest a kereslet 30-40 százalékkal esett vissza az üzemanyag-kiskereskedelemben, addig júniusban már csak 10-15 százalék körüli mértékben – közölte a Világgazdasággal a Mol.

Az OMV is arról számolt be, hogy eddig emelkedést hozott a nyár, de a belső turizmus élénkítő hatását jelentősen rontja az idegenforgalom és a tranzitforgalom csökkenése. A Shell szerint a korlátozások lazítása óta megfigyelhető, hogy egyre többen ülnek autóba, így többen is tankolnak.

A Molnál arra is felhívták a figyelmet, hogy elkezdődött egyfajta visszarendeződés a benzin és a gázolaj árában is. A benzinnél literenként 280 forint, a gázolajnál 310 forint volt a mélypont, mostanra azonban – a kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt – 366 forintba kerül egy liter benzin, a gázolaj pedig átlagosan 380 forintba.

Viszonyításképp: a KSH adatai szerint márciusban 16,7, áprilisban 26,3, májusban pedig 13,8 százalékkal csökkent éves alapon az üzemanyag-kiskereskedelem.