Aki autót akar eladni, általában minél gyorsabban szeretne túl lenni rajta. Egy-egy használt autó eladhatóságát alapvetően annak keresettsége határozza meg, de a legnépszerűbb márkák esetén még az alvázszám megadása mellett is jelentős szórás látható.

A Használtautó.hu adatai szerint egy azonban biztos: minél fiatalabb és minél nagyobb értékű egy autó, annál fontosabb ez az adat. Az alvázszám megadása így leginkább a fiatalabb, legfeljebb négyéves járműkorosztályban meghatározó: a vizsgált legnépszerűbb márkáknál alvázszám megadásával az átlagos eladási idő 37 nap, míg alvázszám nélkül 55 nap.

Így adhatod el feleannyi idő alatt a kocsidat 1

A legnagyobb különbségeket a Mitsubishi (40 nap), Citroën (31 nap), Fiat (24 nap), Ford és Hyundai (23-23 nap), valamint az Audi (14 nap) márkáknál regisztrálták, azaz ennyivel gyorsabban lehetett őket eladni az alvázszám megadásának köszönhetően.

Az 5-9 éves korosztályban az alvázszám kihagyása a teljes átlag szerint már csupán plusz egy napot jelent. Ez alól kivételt képeznek azok a márkák, amelyeknél a hosszabb garanciaidő miatt fontos tényező, hogy még négyéves koruk után is vezetett szervizkönyvük legyen. Ilyen például a Hyundai, a Kia vagy a Renault.

A 10-14 éves korosztályban már elenyésző az alvázszám megadásából származó előny, míg a 15 évesnél idősebb modelleknél épp az alvázszám szerepeltetése miatt lehet hosszabb az eladási idő.