Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2020. 27. hét

Váratlan veszélyek leselkednek az autósokra 1

Mercedes-Benz Sprinter
A visszahívásban érintett gyártási időszak: 2019.11-12.
A kardántengelyt rögzítő, köztes csapágyat nem az előírások szerint rögzítették az alvázra, ezért a lehajtó tengely károsíthatja az üzemanyagtartályt és a környező komponenseket. Mindez fokozott balesetveszélyt eredményezhet.

Váratlan veszélyek leselkednek az autósokra 2

Ford Transit / Transit Custom
A visszahívásban érintett gyártási időszak: 2016.05. – 2020.05.
Az elektronikus vízszivattyú hibás biztosítéka műszaki hiba esetén nem akadályozza meg a szivattyú túlmelegedését. Ez a szivattyúház és a vezetékek megolvadásához vezethet, ami tűzveszélyt okozhat.

Váratlan veszélyek leselkednek az autósokra 3

Aprilia RSV4 / Tuono
A visszahívásban érintett gyártási időszak: 2016-2020.
Az első fékbetéteket rögzítő lemez leválhat, ami a fékhatás csökkenését eredményezheti.

Váratlan veszélyek leselkednek az autósokra 4

Volvo S60 / V60
A visszahívásban érintett gyártási időszak: 2016-2018.
A motor szívócsövében szélsőséges mennyiségű szén rakódhat le. Ennek következtében megnőhet a beszívott levegő hőmérséklete, megolvadhat a szívócső, és lefulladhat a motor, ami baleset, sőt, akár tüzet is okozhat