A Ford közzétette huszonegyedik éves fenntarthatósági jelentését, amelyben ambiciózus célt fogalmazott meg: 2050-ig fokozatosan csökkenti tevékenységeinek szénkibocsátását, az évszázad második felétől kezdve pedig teljesen karbonsemlegesen működik tovább.

A folyamatban fontos szerepet szánnak Európának, ahol több országban (Egyesült Királyság, Németország, Románia) is gyárt a cég. A vállalat már korábban bejelentette, hogy azt tervezi: 2035-re minden gyáregységében 100 százalékban helyben előállított, megújuló energiát használ majd. Ez a gyakorlatban olyan energiát jelent, ami természetes úton által újra meg újra feltöltődő forrásokból származik – például vízerőművekből, geotermikus erőművekből, illetve szél- vagy naperőművekből.

2050-re karbonsemleges lesz a Ford 1

Ezen a régi ábrán még rejtélyes újdonságként szerepel a Mustang Mach-E, a Ford első elektromos crossovere. Ami a hibrid variánsokat illeti, jelentős átfedések teszik értékesebbé és értelmesebbé a palettát.

A szénsemlegesség a nulla széndioxid-kibocsátás elérését jelenti. Ennek érdekében a Ford kezdetben arra a három területre összpontosít, amelyek CO₂-kibocsátásának mintegy 95 százalékát jelentik: a járművek használatára, beszállítói hálózatának működésére, illetve a vállalat üzemeire és egyéb létesítményeire.

A Ford 2021 végére 18 elektromos hajtásláncú modellt kínál majd, köztük mild hibrid, full hibrid, plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos változatokat.