A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút, az Ericsson, valamint a Magyar Telekom osztrák iparági szereplők közreműködésével június 24-27. között járműipari tesztmérést végez az M86-os út csornai elkerülő szakaszán – derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményéből.

A projekt (“Központi rendszer architektúra fejlesztése autonóm jármű tesztek és működtetéshez kapcsolódó szolgáltatásokhoz”) célja inkubációs tesztkörnyezetet biztosítani a hazai és a nemzetközi autóipari szereplők számára.

A projekt keretében egy szenzorokkal gazdagon felszerelt közforgalmi útszakaszt alakítanak ki, amely lehetőséget kínál majd az intelligens infrastruktúrák, valamint a részben vagy teljesen önvezető járművek fejlesztéséhez.

A többnapos mérési sorozat a projekt első mérföldköve lesz. A kutatók speciális eszközökkel felszerelt személy- és tehergépjárművek segítségével tesztelik a környezetérzékelés előnyeit, 5G technológiára épülő adatkommunikációs lehetőségekkel támogatva.