A kisszériás sportautókat gyártó Donkervoortot még 1978-ban alapította Joop Donkervoort, a vállalat székhelye pedig Lelystad városa. A forma leginkább olyan, mint az angol Morgané, tehát régies fazonú, sárvédős autókat készítenek, csak itt modernebbre gondolt dizájn és anyaghasználat, valamint brutális teljesítmény tartozik hozzá.

A legújabb modelljük a Donkervoort D8 GTO-JD70, aminek nevét hosszas memorizálással lehet csak megjegyezni. A lényege, hogy ez az autó készült a vállalat alapítójának hetvenedik születésnapja alkalmából, ezért mindent beleadtak, amit tudtak.

A Morgannel ellentétben itt a fa helyett karbon elemeket használnak a vázban és a motor az Auditól érkezik. A 2,5 literes, öthengeres turbómotor a Donkervoortban 420 lóerőt és 520 Nm nyomatékot tud. A motorhoz ötsebességes kéziváltó kapcsolódik, a hátsó tengelyen pedig önzáró differenciálmű található.

Mivel a teljes autó szénszálból készült, ezért roppant könnyű is, mindössze 700 kg-ot nyom. A több mint 400 lóerős motor 2,7 másodperc gyorsítja 100-ra, 7,7 másodperc alatt pedig 200-ra az autót. A végsebesség 280 km/óra. Az aerodinamikai elemeknek köszönhetően a karosszéria elöl 50 kg, hátul 80 kg leszorítóerőt termel.

Az autó mind a négy sarkában kettős keresztlengőkaros felfüggesztés van, állítható lengéscsillapítókkal és rugókkal. Nankang AR-1 gumiabroncsokkal szerelik és képes akár 2G-s oldalgyorsulásra is, ami versenyautós szint.

2G-vel kanyarodik a hollandok különleges sportautója 2

A Donkervoort D8 GTO-JD70-ből mindössze 70 darabot építenek, az ára pedig közel 60 millió forinttól indul.

Nézd meg videón is a különleges, holland sportautót!

a videó a hirdetés után indul