2008 júliusában kezdték meg a Volkswagen amerikai gyárának előkészületeit a Tennessee állambeli Chattanoogában, ahol kifejezetten a helyi piacra gyártanak autókat. Az első autó 2011 áprilisában készült el, mégpedig a B7-es Passat amerikai változata. Ma már itt készül a legnagyobb MQB platformos szabadidő-autójuk, az Atlas is.

Terveik szerint a jövőben (2022) a Volkswagen ID.4-es, valamint az ID Crozz és a Buzz koncepciók szériaváltozatai is Chattanoogában készülnek majd. Ehhez 800 millió dolláros beruházás nyitja majd meg az utat.

A gyár évente nagyjából 150 ezer autót állít elő, ezért kilenc év után már az egymilliomodik Amerikában készült Volkswagen is legördült a szalagról. Pedig a Volkswagennek a dízelbotrány óta nincs könnyű dolga Amerikában, továbbá a koronavírus miatti leállások is akadályozták a termelést idén.

A több mint 3800 embert foglalkoztató üzem egymilliomodik autója egy amerikai piacos Volkswagen Passat lett, mely pont úgy MQB platformra épül, mint az európai változat, de méretében és stílusjegyeiben is eltér attól. A piros autóban 175 lóerős 2 literes TSI motor dolgozik és hatsebességes, dupla kuplungos automata váltó.

1 millió autót gyártott a VW Amerikában 2