Nemrégiben elkészült egy interaktív térkép, amelyen bárki megjelölhet olyan gyalogosátkelőket, amely szerinte balesetveszélyes, mert mondjuk lekopott a felfestés, nincs kitáblázva, szükség lenne lámpára vagy rossz helyen van. De akár olyan útszakaszt is megjelölhetünk rajta, ahol nincs zebra, de nagy szükség lenne rá.

Ez a magyar applikáció segít feltérképezni a ramaty állapotban lévő zebrákat 1

A kezdeményezés és a térkép azért született meg, mert 2019-ben, a hivatalos adatok alapján kiderült, hogy naponta 3 gyalogost ütöttek el gyalogátkelőn.

A zebraminimum.hu-t a Szolidaritás Mozgalom indította el, amelyen ígéretük szerint hamarosan megtalálható lesz az ország összes kijelölt gyalogosátkelője. A szervezet célja, hogy biztonságosak legyenek a hazai zebrák, és ezzel a térképpel a döntéshozók felé szeretnének még több információval szolgálni.  Az egyik fontos mérföldkő szerintük az lenne, ha a GPS alapú útvonaltervező appokban is megjelenne az összes hazai, nem megfelelő állapotban lévő zebra, például a következő figyelmeztetéssel: “vigyázz erősen kopott zebra 400 méter múlva!”

A te környékeden van olyan zebra, ami veszélyes?
Van
81% (127)
Nincs
19% (29)