Durván megugrott idén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díja. A Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál adatai szerint egy átlagos biztosítás díja egy éve még 50 ezer forint körül volt, most már 60 ezer forint, ami 20 százalékos emelkedést jelent. A koronavírus-járvány azonban a szakértők szerint tompíthatja valamelyest a drágulást – írta a Napi.hu.

Az Egyesült Államokban a biztosítók már léptek, több cég is jelezte, hogy visszautal az autósoknak abból a díjból, amit befizettek. Az Allstate összesen 600 millió dollárt fizet vissza az ügyfeleinek, a Family Mutual pedig 200 milliót, ami 15 százalékos díjcsökkentésnek felel meg. A visszatérítések egyelőre az áprilisi és májusi díjakat érintik. A USA-ban a becslések szerint 35-40 százalékkal csökkent a járműforgalom a járvány kitörése óta.

A forgalom és ezzel párhuzamosan a károk száma itthon is csökkent, a mérleg másik serpenyőjében viszont a jelentős mértékű forintgyengülés áll: a 360-370 forint között mozgó euróárfolyam óhatatlanul érezteti hatását az importalkatrészek árában. További drágító tényező, hogy a szervizek óradíjai az év elején jelentősen nőttek.

Szakértők szerint a koronavírus-válság hatása a gépjármű-biztosítások díjainak alakulásában nagy valószínűséggel úgy jelentkezik, hogy bizonyos mértékben tompítani fogja a további díjemelkedés ütemét.