A lítiumion akkumulátor megalkotásáért 2019-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazott John Goodenough szerint közel az áttörés: olyan új technológiát dolgozott ki, amellyel megvalósulhat az olcsó és praktikus villanyautó álma.

Ez lehet az olcsó villanyautók titka 1
Ez lehet az olcsó villanyautók titka 2

Ez lehet az olcsó villanyautók titka

Ez lehet az olcsó villanyautók titka

Ez lehet az olcsó villanyautók titka 6
Ez lehet az olcsó villanyautók titka 7
Ez lehet az olcsó villanyautók titka 8
Fotó megosztása:

A kutató és munkatársai olyan nátrium-üveg akkumulátorokat fejlesztettek ki, amelyek háromszor annyi energiát képesek tárolni, mint a lítiumion akkumulátorok, ráadásul feltöltésük időigénye „órák helyett percekben” mérhető, tette hozzá a fejlesztésben közreműködő Maria Helena Braga.

A rendkívül nagy energiasűrűségű nátrium-üveg akkumulátor a nagykapacitású kondenzátorhoz hasonlóan működik, ráadásul biztonságos, hosszú az élettartama és gyártásához nincs szükség lítiumra. Ez nagy dolog, mert a lítium egyrészt mérgező és a bányászat során a talajvízbe szivárogva súlyos környezetvédelmi problémákat okoz, másrészt kevés van belőle.

Ez lehet az olcsó villanyautók titka 9

Lítiumbánya Bolíviában

A fejlesztésnek még nem értek a végére, de az eddigi eredmények ígéretesek. A kutatást vezető tudósok optimisták, a fejlesztést azonban az akkugyártókra bízzák.