A parkolóház építéséhez szükséges gödröt már 2018 őszén kiásták, azóta ott tátong a nemzetközi reptér főbejáratával szemben. A 2-es terminál elé tervezett parkolóház megépítéséhez építési engedély volt szükséges, melyhez a jogszabályok szerint kötelező lett volna beszerezni a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását.

Ezen szakhatósági állásfoglalás megállapította, hogy a tervezett beruházás – tekintettel arra, hogy vonzáskörzetében több hasonló profilú építmény is található – nem indokolt, továbbá negatívan befolyásolná a jövőbeni tömegközlekedés fejlesztésének lehetőségét, ezért az építési engedély kiadásához szükséges szakhatósági hozzájárulás kiadását megtagadta.

A kormány a repülőtér és Budapest kapcsolatát inkább a gyorsvasút megépítésével akarja erősíteni. Az a beruházás 2021 és 2027 között valósulhat meg, EU-s közlekedésfejlesztési forrásokból.

Vitézy Dávid, a most létrehozott Budapest Fejlesztési Központ frissen kinevezett vezetője is reagált a hírre, Facebook bejegyzésében azt írta: helyes döntés, hogy nem épül meg a parkolóház.

“Ez egy nagyon helyes döntés. Ez a parkolóház a repülőtér előterének legfontosabb, központi zónájában, a leendő vasútállomás és a terminálok közötti területen akadályozta volna az átjárást, és ezáltal a vasút megépítését. Roppant meggondolatlan beruházás lett volna, nem mellesleg, igen csúnya is” – írta Vitézy.