A “dolgok internetje” ma már átsző mindent, és megkerülhetetlen a közlekedésben is. Ezért néztük meg a helyszínen, a CES  elektronikai kiállításán, milyen lehet a számítástechnika által végképp átformált autózás a jövőben.

A CES Tech Show egyik alapeleme a digitális kijelző. Ezek nélkül nincs, amin megjelenjen az ezernyi csodás szoftver, kiváltanak rengeteg gombot, fizikai kapcsolót, amit amúgy az adott eszközre kellene tervezni. Van belőle feltekerhető, lapszerűen vékony, hajlított, ívelt, egyszóval ma már bármit megvalósítanak a LED-diódák zsonglőrei. 

A vicces matricáknak vége, küszöbön a hátsójukkal üzenő autók kora 2

Nincs már modern autó, amiben ne lenne belőle legalább három, de a külső karosszérián még nem jelentek meg a kijelzők. A CES-en látottak alapján azonban van arra esély, hogy ez változni fog a nem túl távoli jövőben. 

A Samsung már készen áll

A dél-koreai óriás a Harman céggel állt össze, és közösen építettek meg egy komplett csomagot, ami kívül-belül színes, szolgáltatásokkal teletömött képernyőket adna az autóknak. A célratörő elnevezésű Digital Cockpit 2020 igazi újdonsága az 5G-hálózat adta komoly adatátviteli sebesség kihasználása. Így a rendszer állandó kapcsolatban állhat az utas által gyakran felkeresett helyek hálózataival, az otthon, és a munkahely szerverei kommunikálnak az autóval, így a legösszetettebb, folyamatos felhasználói élményt adják. 

A vicces matricáknak vége, küszöbön a hátsójukkal üzenő autók kora 3

Saját kijelzőt mindenkinek

Magyarul már az autóban sem lehetünk egyedül, ha az irodába tartunk, megtalálnak az ottani feladatok, és ha már önvezető a kocsink, akár el is végezhetjük őket, ahelyett, hogy Tankcsapdát üvöltve ráznánk a fejünket. 

Belül összesen nyolc kijelző található, plusz egy kint, ami számunkra igazán érdekes. A mikro-LED-ek alkotta 53,7 colos elnyújtott kijelzőn olyan közhasznú információk jelennének meg, amiket az autó a nagy közös információs felhőből tud meg. Így figyelmeztethet torlódásra, felújításra, balesetre (amit egy telefonos app is megtesz teljesen tökéletesen, de ez azért mégis látványosabb) 

A Samsung is próbál személyi asszisztenst belegyömöszölni az emberek életébe. Ők úgy hívják, hogy Bixby, akit a dolgok internetje szült. Tulajdonképpen virtuális utastársunk, aki fél szemmel az otthonunkat is figyeli. Szól, ha vendégünk érkezik, figyelmeztet, ha felkapcsolva hagytuk a villanyt, vagy mi újság a többi, rendszerbe kötött háztartási géppel. 

Sőt Bixby a sofőrt is figyeli, és ha látja, hogy folyik az arca Frankfurt felé félúton a fáradtságtól, akkor felajánlja, hogy berak valami ütős zenét, vagy letekeri a fűtést. 

Ilyen digitális útitársat szeretnénk, aki atyai intelemmel szól bele a vezetésbe.

A vicces matricáknak vége, küszöbön a hátsójukkal üzenő autók kora 4

A megoldás nem csak a Samsung standjánál tűnt fel, a Fiat is hasonlóan képzeli el elektromos kisautójának farrészét