Akárcsak az elmúlt években, 2020-ban is január elején, Las Vegasban tartják a világ legnagyobb technológiai kiállítását, a CES-t. Azt a rendezvényt, aminek neve tökéletesen leírja korunkat: Consumer Electronics Show. 

Fogyasztók vagyunk, főleg elektronikai kütyükre gerjedünk, és imádjuk a harsány műsort. A CES pedig megadja nekünk mindezt, már szinte minden érzékszervünkre hatóan.

Mint ahogy a legtöbb, globális szakmai találkozó, ez is egy szűk körnek szólt a kezdetek kezdetén, az 1960-as, 70-es években. 

Itt mutatták be az első, otthon is használható videomagnót 1972-ben, 2002-ben viszont már a Windows XP kísérleti verziója került a nagyközönség elé. A 2010-es évekig főleg PC-magazinok között alvó kockák, az Agymenők sorozatból ismert figurák lelkesedtek az eseményért, ám az internet mindent beszövő térhódításával, az okostelefonok robbanásszerű terjedésével mindez megváltozott.

Ma már mindenben ott van ez a technológia, a különböző gyártók, márkák, fejlesztők, kis vállalkozások lóhalálban próbálják terméküket valamilyen „okos” szolgáltatással felturbózni, legyen az zokni, pelenka, ajtó, vagy esetleg felnőtteknek szóló játékszer. 

Ezért a CES ma már inkább a jövőbe ad némi betekintést, minden olyan eszköz itt van, ami minket körül fog venni pár év múlva, kezdve a mesterséges intelligenciával rendelkező önvezető autóktól egészen az olyan robotokig, amelyeknek csak az a feladatuk, hogy cukik legyenek. 

Vannak tényleg hasznos fejlesztések, mint például az átlagos méretben megvalósítható okosszemüveg, látványosak, mint a 8K felbontásra képes hatalmas tévék, de a kifogyó vécépapírt pótló robot, és a magától hotelhez guruló bőrönd inkább a szórakoztató hülyeség kategóriába esnek.

De úgy tűnik, hogy ha amíg nem borítjuk ki teljesen a Földet, addig a CES-en megmutatott víziói meg fognak valósulni, mert ahol 4400 kiállító mutatja meg a portékáját 160 országból érkező 170 ezer embernek, 2,9 millió négyzetméteren, ott biztos eltalálja valaki a jövőt.