Nem sokáig halogatott az Audi: az RS4 Avant bemutatása után már meg is érkezett az RS5 Coupé és az RS5 Sportback – előbbi három, utóbbi öt ajtóval.

A 2,9 literes, hathengeres turbómotor 450 lóereje és 600 Nm forgatónyomatéka 3,9 másodperces gyorsulást tesz lehetővé 100 km/órára; a végsebesség (a 250 km/órás korlátozást feloldva) 280 km/óra. Az egyetlen különbség, hogy a szabványos mérések szerint a kupé 9,1, míg a Sportback (ötajtós kupé) 9,2 litert fogyaszt 100 kilométeren – előbbi 208, utóbbi 209 gramm széndioxidot bocsát a légkörbe kilométerenként.

Megvadultak az Audi túrakupéi 2

A vizuális részletek is azonosak. Szélesebb és laposabb lett a hűtőmaszk, követve az RS6 / RS7 páros példáját, a rács fölötti apró légbeömlő rések sem hiányoznak. A kerékíveket 40 mm-rel szélesebbre szabták, a LED-es (felárért lézeres-mátrix LED-es) fényszórók háza fekete, az elülső légbeömlők ötszögletű kialakítás kaptak. A küszöböket és a diffúzort is átrajzolták, kérhetők fényes fekete, matt alumínium vagy karbon dekorral. A logók (négy karika és RS felirat) fekete színben is rendelhetők.

A legfontosabb különbség a két modell között a Coupé szénszálas tetőlemeze, ami csaknem négy kilogrammot farag le a jármű tömegéből, méghozzá pont onnan, ahol az a legjobban érezhető.

Megvadultak az Audi túrakupéi 3
Megvadultak az Audi túrakupéi 4

Az utastérben vízszintes vonalak és sötét tónusok dominálnak. A sportülések bőr/Alcantara kárpitozása kérésre Nappa bőrre cserélhető. Szintén opciós a piros vagy szürke RS dekorcsomag. A kormánykereket, a váltókart és a térdtámaszt szürke vagy piros cérnával varrott Alcantara borítja. A digitális műszerfalpanel és a head-up kijelző egyaránt RS grafikát kapott, előbbi külön RS üzemmóddal is rendelkezik.

Az alumínium váltófülek nagyobbak, hátra sport-differenciálmű kérhető. Az RS sportfutómű alapáras, felárért kérhető hozzá hidraulikus oldaldőlés-/ ágaskodás-/térdeplés-szabályozást megvalósító, három fokozatban állítható adaptív lengéscsillapítás.

Megvadultak az Audi túrakupéi 5

A választható üzemmódok kínálata két sportos módussal bővült, amelyek a kormánykeréken elhelyezett RS gombbal aktiválhatók.

A 19 colos gyári felnik kérésre 20 colos kerekekkel válthatók ki, ezek fényes fekete vagy matt bronz árnyalatban is elérhetők. A féknyergek fekete vagy piros kivitelben érkeznek, de kérhető karbon kerámia fék is, amit a szürke, piros vagy kék nyergekről ismerhetünk fel.

Megvadultak az Audi túrakupéi 6