Arra a kérdésre, hogy melyik autószín tekinthető a legbiztonságosabbnak, csak bizonyos feltételekkel adható meg a válasz. A legbiztonságosabb szín akár kontinensrészenként, országonként, vagy akár országrészenként is eltérhet, melyet komolyan befolyásolhatnak a környezeti tényezők.

Az északi területeken nyilván nem a fehér fényezés jelenti a legnagyobb biztonságot, hiszen a hófehér környezetbe könnyen belemosódik az autó kontúrja. Hasonló a helyzet a sivataggal rendelkező országok területén, ahol a homok- és narancssárga színekről mondható el ugyanez a megállapítás. Ha azonban világviszonylatban kívánjuk a különböző autószíneket a biztonság szempontjából értékelni, akkor talán azt lehet mondani, hogy valamivel könnyebb a helyzet.

Az ausztráliai Monash University Accident Research Centre (MUARC) célirányos kutatást végzett annak érdekében, hogy megállapítsa, melyek tekinthetők a legbiztonságosabb autószíneknek globálisan. A kutatók 17 év közúti baleseti jegyzőkönyveit vizsgálták meg, és végül arra jutottak, hogy a fehér fényezésű autók a legbiztonságosabbak. A skála ellentétes oldalán a fekete áll, vagyis ebben vagyunk a legnagyobb veszélynek kitéve.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vezess (@vezess) által megosztott bejegyzés, Nov 7., 2019, időpont: 11:39 (PST időzóna szerint)

A jelentés szerint a fehér autóval közlekedőknek 12 százalékkal kisebb az esélyük van arra, hogy baleset részesei legyenek, mint ha fekete járgányt vezetnének – persze azonos közlekedési stílus esetén. A másik nyerő szín az arany és annak árnyalatai, melyek fényvisszaverő képessége, felismerhetősége különösen éjszaka magas. A sárga autók szintén meglehetősen biztonságosak. A szín enyhén rikító, így nappal és éjszaka, valamint esőben is jól kitűnik a környezetéből. Hasonló tulajdonságokkal bír a lime zöld, a bézs és a narancssárga szín, utóbbi színben azonban kevés gyártó forgalmaz autót.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vezess (@vezess) által megosztott bejegyzés, Okt 4., 2019, időpont: 11:18 (PDT időzóna szerint)

Habár egy 2017-es hazai internetes felmérésen a választ adók többsége, egészen pontosan 21 százaléka úgy válaszolt, hogy legközelebb fekete autót választana, az ilyen autókat éjszaka – és sokszor nappal is – nagyon nehéz észrevenni, mert valósággal beleolvadnak az út felszínébe és a természeti környezetbe. Hasonlóak mondhatók el a sötétkék színről, míg az ezüst színről már valamivel jobb a vélemény. Utóbbinál a “viszonylag megbízható” értékelés mögött az áll, hogy az ezüst éjszaka nagyon jól látható, hátránya viszont esős időben jelentkezik, amikor az ilyenre fújt autó “eggyé válhat” a csillogó környezettel.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vezess (@vezess) által megosztott bejegyzés, Szept 2., 2019, időpont: 1:48 (PDT időzóna szerint)

A piros autók kevésbé biztonságos minősítést kaptak. Noha észlelhetőségük kiemelkedik esőben, ködben és hóban, ugyanakkor borult időben és éjszaka már kevésbé feltűnőek, hasonlóan a sötétkékekhez. A tanulmány szerint a piros fényezésű autók 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet a fehér színű gépkocsikhoz képest.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vezess (@vezess) által megosztott bejegyzés, Júl 22., 2019, időpont: 11:12 (PDT időzóna szerint)