A parkolási rendelet módosításának a lényege, hogy az okostelefonok és a várakozási díjfizetést segítő applikációk megjelenésével a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszert használók száma jelentősen emelkedett, részaránya Budapesten mintegy 60%, de vannak olyan területek, ahol a mobiltelefon segítségével történő díjfizetés eléri a 80%-ot, ami tovább nőhet. Ez azt jelenti, hogy a parkolójegy-kiadó automaták használata visszaszorult.

A változások miatt kevesebb, ritkábban telepített automatára lesz szükség. A jelenlegi szabályok szerint a várakozóhelyektől legalább 75 méteren belül kell elhelyezni automatát. A jövőben ez a távolság 250 méterre nő, azzal a megkötéssel, hogy 75 méteren belül most is el kell helyezni egy információs táblát – írta az Index.

A táblák tájékoztatást adnak a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata elérhetőségéről, továbbá a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszernek az adott övezetre érvényes kódjáról.

Mivel növekszik az automatákhoz történő gyaloglási távolság is – a várakozási díj időben történő megfizethetősége érdekében – szükséges a gépjármű megállását követő 5 perces türelmi idő 10 percre növelése.

A parkolási rendelethez kapcsolódik a fővárosi közösségi autóbérlő rendszer használatának elterjedése is. A rendelet 2016. január 1-től hatályos módosításával Budapest területén ingyenessé vált a parkolás a zöld rendszámmal ellátott tisztán elektromos és az előírásoknak megfelelő hibrid járművek számára.

A carsharing társaságok gépjárműflottájának összetételében ez körülbelül 50%-ot tesz ki, a belső égésű motorral hajtott járművekre ugyanakkor nem vonatkozik kedvezmény. A rendszer térnyerésének érdekében megvizsgálják a kedvezményrendszer kiterjesztését. A változások 2020. július 1-től léphetnek érvénybe.