Extrém kifinomult futómű, hatalmas fékrendszer, 100 kilométeren akár 0,8 liternyi üzemanyagot megtakarító, 48 voltos mild hibrid hajtáslánc: ezeket mind megírtuk már az Audi S8 júliusi bemutatásakor.

A sarokszámokat azonban csak most közölte az Audi, és ezek nem is okoznak csalódást: az 571 lóerős turbómotor 3,8 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órára a nehéz autót. A végsebességet 250 km/órában korlátozták, feloldhatóságáról nincs információ.

További részleteket is közöltek a prediktív adaptív felfüggesztésről: míg például a normál futómű oldaldőlése 5 fok, a különleges rendszer komfort üzemben 3, sport üzemben pedig csak 2,5 fokot enged. Azt már tudtuk, hogy beszálláshoz 50 mm-rel megemelkedik a futómű, az viszont újdonság, hogy ha oldalirányú ütközés fenyeget, 8 centivel emeli meg a karosszériát a rendszer, így hatékonyabb ugyanis az ütközésvédelem.

Nem csak erős, okos is az Audi S8 2

A fékek sem akármilyenek: az opciós karbon-kerámia rendszer elöl 42, hátul 37 centis tárcsákat kapott, az első nyeregben tíz dugattyú dolgozik. Az új modell a hírek szerint kizárólag nyújtott tengelytávval (518 cm karosszériahossz) lesz elérhető.

A vezetőtámogatás terén is tud újat mutatni az S8: Európa egyre több nagyvárosában elérhető lesz a zöldhullám-információ, amely a város központi vezérlő számítógépével kommunikálva úgy választja meg az autó sebességét, hogy pont jól érjen oda a következő kereszteződéshez.

Nem csak erős, okos is az Audi S8 3

Videón is megnézheted az Audi S8-ast: kattints ide!