Nagy az összhang a szakértők között abban, hogy csak szigorú szabályozás teheti a gazdasági szereplőket anyagilag is érdekeltté abban, hogy érdemi eredményeket érjünk el a klímaválságban. Ezt többféle eszközzel lehet segíteni, ismert azonban egy egyértelmű szupereszköz, ez pedig a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása.

Ez se oldja meg minden gondunkat, de a jelentős, és idővel egyre magasabb szén-dioxid-adó olyan szinten messze a leghatékonyabb eszköze az emberiségnek, hogy szinte teljes szakmai egyetértés van a szükségességét illetően – írta az Index. Az év elején például több mint 3500 amerikai közgazdász írta alá a Climate Leadership Council javaslatát, köztük például 27 Nobel-díjas és a Fed összes élő volt elnöke.

A Guruló Hordó blog nemrég megnézte, hogy ha 2015-ös Párizsi Klímaegyezménnyel konzisztens adómértéket veszünk alapul (azaz kibocsátott szén-dioxid-tonnánként el kell érni jövőre a 40-80 dolláros szintet, 2030-ra pedig 50-100 dollár közt kell lennie), és ezt rátennénk a hazai benzinre és a gázolajra, az mekkora áremelkedést jelentene.

A javasolt CO2-adó literenként 27-121 forint áremelkedést jelenthetne, attól függően, hogy mekkora CO2-árral számolunk, az értéklánc mely elemeire érvényesítenénk, és rátennénk-e az áfát is.