Még meg sem jelent a Volvo XC40 EV, máris konkurenciája akadt. Illetve nem egészen: a Unity One szintén svéd, de egyetlen porcikájában sem vállal közösséget a prémium villanyautóval.

A Unity nevű vállalkozás első autója deklaráltan a puritán célszerűségre helyezi a hangsúlyt, ami persze azt is jelenti, hogy az 1+2 üléses autó akkumulátora akár 9 perc alatt feltölthető 20-ról 80 százalékra (50 kW-os töltővel).

Ez persze csak az egyik akkucsomag, hiszen kétfélével rendelhető: a villámgyorsan tölthető csupán 12 kWh-ás, hatótávolsága 150 kilométer. A másiknak a kapacitása és a hatótávolsága egyaránt kétszer ekkora, és feltölteni is 17 percig tart. Ha 10 percig rajta hagyjuk bármely autót a töltőn, további 100 kilométert tehetünk meg, ami nem rossz.

Az is igaz, hogy száguldani nem fogunk a kis járgánnyal: egy szem villanymotorja 68 lóerős és 85 Nm-es – városban pont elég, állítja a gyártó. A 600 kilogrammos menetkész tömeg fényében igazuk is lehet: a végsebesség 120 km/óra, 100-ra 9,9 másodperc, 50-re 4,1 másodperc alatt gyorsul a parány. Városban nyugisan vezethető, de választhatjuk a Boost üzemmódot, ami dinamikusabbá, tüzesebbé teszi az autót.

Svéd villanyautó, hatmillió forint alatt 2

Az akkuk a padló alatt vannak, a csomagtartó 122 literes

A 3222 mm hosszú jármű tükrökkel együtt 1709 mm széles. Hátul nincs tehát valami sok hely, viszont mivel a sofőr középen ül, legalább a lábaknak jut hely bőven. A keskeny és rövid karosszéria előnye a minimális fordulókör: hét méteren megfordul a kisautó.

Belső visszapillantó tükör nincs, helyette széles látószögű kamera vetíti ki a mögöttes képet a műszerfali kijelzőre. A karosszéria anyagában színezett elemei leszerelhetők és könnyen cserélhetők. A biztonságról az EU-ban kötelezően előírt ESP és TPMS mellett fejlett kamera alapú vezetőtámogató rendszerek is gondoskodhatna.

Svéd villanyautó, hatmillió forint alatt 3

A LED-es fényszóró opciós, a többi fényforrás alapáron diódás. Kérhető elektrokróm napfénytető, fűthető szélvédő és ülésfűtés. Alapáras a színes hangulatvilágítás, az Android alapú multimédia rendszer és a két hátsó Isofix gyerekülés-rögzítés. A fedélzeti funkciók mobil interneten vagy wifin keresztül frissíthetők, a gyártó három éves vagy 95 ezer kilométeres garanciát ad termékére.

Svéd villanyautó, hatmillió forint alatt 4