Leállítja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az idei, éves érvényességű autópálya-matricák értékesítését.  A vállalat 2019 végéig szünetelteti a 2019-es, éves érvényességű matricák forgalmazását viszonteladó partnereinél. Azok, akik mégis éves országos pályamatricát szeretnének vásárolni, ezt a NÚSZ weboldalán vagy a 19 ügyfélszolgálati irodában változatlanul megtehetik. Ennek azonban nincs sok értelme, mert az érintettek jobban járnak havi matricák megvásárlásával az idei évből hátralévő időszakra.

A NÚSZ azzal indokolta a változtatást, hogy egyre többen vannak azok az autósok, akik a D2 díjkategóriába tartozó járművükre tévedésből D1-es – jellemzően heti (10 napos) országos – matricát vásárolnak. A magyarok körében idén, az első fél évben több mint 15 százalékkal ugrott meg a tévesztők száma. A D2 kategória a könnyű haszonjárművekre és a hétnél több üléses személyautókra vonatkozik, tehát a 8 vagy 9 személyes kisbuszokra. Ezekre a járművekre az Orbán-kormány döntése nyomán kétszer annyiba kerül a 10 napos, a havi és a megyei matrica is, mint a maximum hétüléses személyautókra a D1-es úthasználati jogosultság.

Tavaly a NÚSZ Zrt.-nek több tízezer fizetésre felszólító levelet kellett kiküldenie emiatt a belföldi ügyfeleinek. Ha ugyanis a gépjármű a tényleges D2-es díjkategóriájához képest alacsonyabb, D1-es e-matricával rendelkezik ellenőrzéskor, akkor 7500 forint különbözeti pótdíjat kell fizetnie a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak. Ez ellenőrzésenként értendő, egy tévesen megváltott 10 napos matricával több büntetést is össze lehet szedni.