A hazai mellékutakra nagyon ráfér már a felújítás, a kátyútenger felszámolására idén nagyobb erőforrásokat összpontosít a Magyar Állam központi, költségvetési forrásokból.

A Magyar Falu programban szereplő beruházások első ütemében összesen 89 szakaszon vonulhatnak fel a kivitelezők, melynek során a következő hónapokban, az egyes projektek esetében, a munkák nagyságrendjétől függően 30-180 napos átfutási idővel végezhetnek a szakemberek a teljes körű felújítási munkákkal csaknem 250 kilométernyi szakaszon.

A projektek összértéke meghaladja a nettó 23 milliard forintot. Az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák, a projekteket összefoglaló térkép és projektlista elérhető a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán

Falusi utakat újítanak fel országosan, mutatjuk hol 1

Általánosságban elmondható, hogy a szükséges helyeken új alapréteget építenek be a szakemberek, a lokálisan teherbírását vesztett felületeken a rossz burkolatot elbontják és új teherbíró pályaszerkezetet építenek be a kivitelezők. A pályaszerkezet-cseréket követően kiegyenlítő réteg beépítésével a meglévő burkolat egyenetlenségeit szüntetik meg, majd erre a felületre új kopóréteget terítenek.

A munkálatok általában félpályás korlátozás mellett valósulnak meg, így a közlekedőknek érdemes lesz az aktuális forgalmi helyzetről tájékozódni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szolgálatánál vagy a www.utinform.hu oldalon.