Az idei első hat hónapban 74 543 gépkocsit adtak el, a növekedés 5 százalékos volt a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Az első félévi értékesítési számok kissé elmaradnak ugyan a növekedési várakozásoktól, de az év végére várt értékesítési volumen reálisnak látszik az egyesület szerint. A kormány nagycsaládosokat támogató autóvásárlási programja érdeklődési szinten már látszik, a valós piaci folyamatokat július után lehet majd értékelni.

Júniusban 2226 új kishaszonjármű került forgalomba, 4 százalékkal több, mint tavaly júniusban. Az első hat hónapban 22,0 százalékkal nőtt az új kishaszonjárművek eladása az előző év azonos időszakához képest, 12 904 járművet helyeztek forgalomba.

A kishaszonjárművek piaca szintén elmaradt időarányosan az MGE előrejelzésétől. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű kategória újbóli bevezetését.

A Carinfo.hu adatai szerint az új személygépjárművek és kishaszonjárművek összesített értékesítési listáját az idén júniusban a Suzuki vezeti 16,6 százalékos piaci részesedéssel, a Ford (11,9 százalék) és az Opel (8,06 százalék) előtt, az első fél évi sorrend ezzel azonos.

Az első félévben 11 698 Suzukit adtak el, 13,38 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Fordból 11 126-ot értékesítettek, 12,72 százalékkal többet, Opelból 6546-ot, 7,5 százalékkal többet, mint 2018 első hat hónapjában.