A 2016-ban megnyitott Uno-X hidrogén-üzemanyagtöltő állomáson történt komoly robbanás hétfőn. Szerencsére senki sem tartózkodott a létesítményben, komoly sérülés nem történt, helyi hírek szerint két embert mégis kórházba szállítottak, mert a robbanás lökéshulláma aktiválta autójuk légzsákjait.

Hidrogénkút robbant Norvégiában 1

A töltőállomást üzemeltető cég, a Nel bezárta a lánc többi kútját az eset miatt, a robbanás helyszíne körül pedig 500 méteres biztonsági zónát hoztak létre, a Toyota és a Hyundai helyi képviselete pedig leállította a hidrogénnel üzemelő típusaik árusítását az országban, mindaddig, amíg ki nem derülnek a baleset körülményei.

A hidrogénnek, mint járműhajtóanyagnak két fontos előnye van a jelenleg jóval elterjedtebb akkumulátoros elektromos mobilitással szemben. Egyrészt nagyon gyorsan utántölthető, egy nagy hatótávú elektromos busz vagy kamion hatalmas akkumulátorait még iszonyú energiaáramlás mellett, komoly beruházást igénylő gyorstöltővel, karvastagságú kábelen át is sokkal tovább tart feltölteni, mint egy szelepen át pár perc alatt betankolni azt a pár kiló hidrogént, ami a következő száz kilométerekre kell.