Egy MoneySuperMarket nevű brit biztosítási alkusz 6,5 millió biztosítási kárigényt elemzett ki, hogy kiderítse: milyen autókkal a legnagyobb az esélye annak, hogy vezetés közben összetűzésbe kerül az ember a törvénnyel. A gyorshajtástól az ittas vezetésen át a gondatlanságig, a baleset helyszínének az elhagyásától a piros lámpán való áthajtásig széles a spektrum.

Az elmúlt öt évet és 632 különböző típust lefedő elemzésből kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak átlépni a határokat, mint a nők – előbbiek 9, utóbbiak 6 százaléka követett el kihágást. A kezdő (17-19 éves) sofőrök még óvatosak, százból csupán egy haragítja magára a rend őreit, a 25-29, illetve 40-49 éves korosztályban viszont tízszer ennyien kerülnek bajba!

Ami a törvényen kívüli autózás és a választott típus közötti összefüggést illeti, a lista élén a BMW 730d típusa áll; a tulajdonosok 21 százaléka (!) követett el valamit, ami nem tetszett a hatóságoknak. A második helyen holtversenyben áll a BMW 225d, a Porsche Panamera és a Maserati GranTurismo 20-20 százalékkal. Dobogós még a BMW 540i, 19 százalékos előfordulással.

A rangsor másik végén ősidők óta nem gyártott típusok állnak: Ford Ka, Hyundai Amica és Nissan Sunny (3%), illetve Rover 416 és 216 széria (2%).