Csütörtök reggel Kiskunfélegyházán, az 5-ös főúton belterületen történt az alábbi eset: én Kecskemét felől haladtam egy kisbusszal Szeged irányába, a seatos hölgy értelemszerűen Szeged felől Kecskemét irányába. A gyalogosok viszonylag régebben ott álltak, nem állt meg nekik senki. Én lassítottam, és jeleztem nekik, hogy mehetnek, a szemben jövő meg még messze volt. Aztán a többi már látszik. Ok, a biciklisnek tolni kellet volna, de úgy gondolom attól az autós még nem állt volna meg hamarabb.

– írta nekünk Gábor és az alábbi videót csatolta a levélhez.

a videó a hirdetés után indul

A Facebookon többen azt mondták a gyalogosok voltak a hibásak, de szerintem nem. Érdekelne az Önök véleménye, mert én, egy egyszerű busz vezető, úgy gondolom az autós volt figyelmetlen” – folytatta Gábor.

A mi véleményünk az, hogy egyértelműen hibázott az autós, amikor nem közelítette meg fokozott óvatossággal a gyalogosátkelőt, ahogy ezt KRESZ is előírja.

“Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A bringás hölgy pedig óriási felelőtlenséget követett el, amikor egy gyerekkel a háta mögött akart áttekerni a zebrán. Le kellett volna szállnia és áttolni a kerékpárt, ugyanis a zebrán a KRESZ szerint csak akkor van elsőbbsége, ha tolja a biciklit és nem ül rajta.

Szerinted ki hibázott?
A gyalogos
3% (129)
Az autós
47% (2498)
A gyalogos és a bringás
5% (267)
Csak a bringás
2% (109)
A bringás és az autós
43% (2296)