Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 1

Öt év fejlesztőmunka után lassan beérik a BMW 1 projekt gyümölcse: hamarosan érkezik a bajorok kompakt modelljének új generációja. Gyártója szerint menetdinamika és helykínálat terén egyaránt magasabb szintre lép az autó, amely immár elsőkerék-hajtással (vagy összkerékhajtással) érkezik.

Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 2

Noha elöl hajt, a BMW 1 olyan technológiákra támaszkodva lesz igen fürge és kezes, mint a BMW i3 villanyautóhoz kifejlesztett, belső égésű motorral most első ízben társuló ARB technológia, amely a DSC helyett magán a motorvezérlésen keresztül előzi meg a megcsúszást.

Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 3

A jelek így háromszor gyorsabban érnek célba, a vezető szemszögéből nézve azonban a rendszer tízszer gyorsabban reagál a megcsúszásra. Az ARB fékezés nélkül képes jelentősen mérsékelni az alulkormányozottsági hajlamot. Az új BMW 1 alapfelszerelésként kínálja nemcsak az ARB-t, hanem a Performance Control perdületi szabályozó rendszert is.

Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 4

A menetdinamika javításának fontos eleme a karosszéria megnövelt szilárdsága, amelyet kiegészítő merevítések alkalmazásával értek el.

Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 5

Emellett a modell megkapja a BMW valaha épített legerősebb négyhengeres motorját: a kétliteres, 306 lóerős ikerturbós erőforrás a BMW M135i xDrive fedélzetén hasznosítja a megerősített főtengely, az új dugattyúk és hajtókarok, a nagyobb turbófeltöltő, valamint az optimalizált befecskendezés alkalmazásából fakadó teljesítménytöbbletet.

Elöl hajt, mégis brutálisabb lesz az új BMW 1-es 6

A BMW 1 nemcsak dinamikusabb, de tágasabb is lesz. Ez elsősorban a keresztben beépített orrmotornak köszönhető: a hátsó lábtér 33, a fejtér 19 mm-rel nőtt. Könnyebb a beszállás hátra, a csomagtartó a mostani 360 helyett 380 literes lesz.