Mára a Bentley egyik legfontosabb piacává nőtte ki magát a Közel-Kelet, ezekben az arab országokban viszont teljesen másképp vélekednek a megfelelő színkombinációról, mint az európai vagy épp amerikai vevők, így az angolok készítettek öt példányt a Bentley Bentaygából gyöngyhalászat témában. Úgy van, jól olvastad! Az autó fő tematikája az igazgyöngy, ezért a fényezés is – cseppet sem meglepő módon – fehér gyöngyház, az ülések ehhez passzoló, finom bőrrel borítottak és az intarziás fabetéteken is gyöngyhalász hajók úsznak a Mulliner felirat felé.

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 1
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 2

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 13
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 14
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 15
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 16
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 17
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 18
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 19
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 20
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 21
Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 22
Fotó megosztása:

Azok számára, akik tényleg az autóban cipelnék az értékes igazgyöngyöket, a könyöklő alatti rekeszben biometrikus azonosítót használó széfet helyeztek el. Az autó továbbá megkapja az árát szinte megduplázó, Breitling által készített Mulliner Tourbillon óra negyedóránkénti önfelhúzásra képes, arany tokozású, gyöngyház számlapos szerkezetét a műszerfal tetejére. Az autón körbe Mulliner plakettek is jelzik a különleges szériát, a küszöbökön pedig ott figyel a “1 of 5” felirat.

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 23

6 literes, biturbó W12-es motor hajtja a gyöngy témájú Bentley Bentaygákat, melynek teljesítménye bő 600 lóerő, mellé 900 Nm nyomaték társul. 4,1 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, a végsebessége pedig 301 km/óra, amivel az egyik leggyorsabb SUV a világon.

Mire ez a nagy gyöngyözés?

Ha már összegyűltünk egy fehér Bentayga erejéig, akkor csapjuk fel közösen a Wikipédia vonatkozó szócikkét, hogy kicsit képben legyünk gyöngyileg. Az internet mindentudója azt mondja, hogy az igazgyöngy koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Milliméterestől a mogyorónyi méretűig is növekedhetnek és ahogyan a gyémántok esetében, úgy itt is elnevezik a legnagyobbakat. Alakjuk többnyire tökéletes gömb, de akadnak csepp vagy körte formájúak is. Színük többnyire szinte fehér, de aki látott már gyöngyház fényezést, az tudja, hogy annál valamivel krémesebb hatású.

Gyöngyhalászok ihlették ezt a Bentley Bentaygát 24

1938-ban a Perzsa-öböl lakosságának nagyjából 20 százaléka élt a gyöngy halászatából és kereskedelméből, mert a legszebb fehér és krém színű példányokat itt lelték, ezért készül erre a piacra a tematikus Bentley is. Ezeket gyöngyhalászok hozták a felszínre, akik kis csónakokból ugrottak a vízbe és akár 7-22 méteres mélységig is merültek, amíg csak bírták levegővel. Derekukra kötött hálóban gyűjtötték a gyöngykagylókat. Az itt betakarított gyöngyöket Bahreinből szállíották a mai Mumbaiba, ahol a gyöngy tömegének háromszorosát is elkérhették érte aranyban. Idő közben a kőolajtermelés okán elszennyeződtek a vizek, ezért ezek a kagylók is javarészt elpusztultak.