Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

A visszahívásokkal kapcsolatban megkérdeztük az importőröket, érintettek-e hazai forgalomba helyezésű autók. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Fontos, hogy ez csak az elsőként Magyarországon forgalomba helyezett járművekre vonatkozik; ha valaki külföldről vásárolta autóját, az egészen más helyzet.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 1

BMW 1 / X1
Gyártás: 2018. október – 2019. január
A bal hátsó lámpatestet tartó konzol csavarjai olajjal szennyezettek, ami repedéseket okozhat a konzolban. Balesetben a lámpatest leválhat a karosszériáról.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 2

Mercedes-Benz GLE
Gyártás: 2018. január – december
A hátsó légterelő nem felel meg az előírásoknak, felső része leválhat és az útra zuhanhat.
Magyarországon egyetlen autót sem érint a visszahívás.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 3

Kia Stinger
Gyártás: 2017. július – 2018. április
A bal oldal kerékdoblemezének rosszul eldolgozott pereme megsértheti a motor- és utastérben húzódó elülső kábelköteget, ami rövidzárlatot, az pedig tüzet okozhat.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 4

Jeep Wrangler
Gyártás: 2018. május – augusztus
Az első Panhard-rúd tartókonzol pontatlan hegesztése miatt a konzol elválhat a karosszériától. Ennek következtében romolhat a jármű kormányozhatósága, ami hirtelen balesetet okozhat.
Magyarországon öt autót érintett a visszahívás. Ezeket mind átvizsgálta az importőr, és szerencsére egyiknél sem tapasztalták a potenciális hibát, így nem volt szükség javításra.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 5

Hyundai H1 Travel / H1 Cargo
Gyártás: 2018. március – április
A tolóajtó reteszelése hibás lehet, így önmagától becsukódhat az ajtó, sérülést okozva.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 6

Ford Transit / Transit Custom
Gyártás: 2017. február – augusztus
A vezetőoldali biztonsági öv magasságállító felső rögzítését nem megfelelő nyomatékkal húzták meg, balesetben kiszakadhat a helyéről.
A visszahívásban egyetlen magyarországi autó sem érintett.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 7

Ford Focus kombi
Gyártás: 2018. március – 2019. január
A hátsó ajtózár bovdene rossz megvezetés miatt megsérülhet, így a hátsó ablakok leengedésekor kinyílhatnak a hátsó ajtók.
A 880 érintett magyar ügyfél mindegyikét értesítette az importőr, a javítások folyamatban vannak.

Ha lehúzod az ablakot, kieshetsz az útra 8

Lancia Ypsilon
Fiat Panda
Gyártás: 2018. szeptember
Menet közben kioldhat a kormánykerék magasságállító mechanizmusának reteszelése, ami a kormányozhatóság megszűnését eredményezheti.
A mindössze két gyártási napot érintő probléma kapcsán Magyarországon összesen két darab Fiat Pandát kellett visszahívni. Mindkét ügyfelet értesítették, egyiküknél már le is zajlott a procedúra.