Az Innogy nevű energetikai multi (korábbi nevén RWE, ez a vállalat az ELMŰ anyacége) budapesti kutató-fejlesztő csoportja arra gondolt, hogy ha már tele a város villlanyoszlopokkal, és minden ilyen oszlop elektromos energiát szállító kábeleket tart, miért ne lehetne arról a kábelről lecsatlakoztatni egy vezetéket, és miért ne lehetne akár minden villanyoszlop konnektor is egyben?

Magyarok forradalmasíthatják a villanyautók töltését 1

Az okostelefonos alkalmazással működő töltő rendkívüli sűrűségben telepíthető városszerte, de zárt közösségek energiaelszámolását is megoldja. A megoldás nem csak az elektromos autósok életét könnyíti meg, hiszen bármilyen elektromos jármű (robogó, kerékpár, roller, stb.), illetve egyéb elektromos eszköz (laptop, vagy akár fűnyíró, stb.) is tölthető róla.

A Voltee, a nagyon sűrűn, nagyon olcsón telepíthető, közös használatú, de az egyéni számlázás lehetőségét biztosító konnektor intézménye egészen új irányból adhat hatalmas lendületet az elektromos autózás intézményének. Az átlagos városi autózásban ugyanis nem elsősorban a drágán telepíthető, e-autók számára dedikált parkolóhelyeket kívánó, hosszú gazdasági megtérüléssel tervezhető nagyteljesítményű gyorstöltők ritka hálózata a praktikus, hanem pont az, ha minél több parkolóhely mellett elérhető az akár csak 16 amperes, 3,5 kilowattos hétköznapi konnektor használatának lehetősége.

Magyarok forradalmasíthatják a villanyautók töltését 2

A gyorsan telepíthető, mobilról befoglalható Voltee-dobozokkal pillanatok el lehetne érni nagy lefedettséget biztosító hálózatot.