Az izlandi Arctic Trucks a Toyota Hilux után a japánok csúcs-offroaderét, a Land Cruisert is kezelésbe vette – mármint nem a nálunk gyakori 150-es, dízelmotoros típust, hanem a 200-ast, annak is nagy benzinmotorral szerelt kivitelét.

Fényűzés a pokolban 1

Az autót kifejezetten az arab piacokra szánják, és ezen nem is csodálkozunk: egyrészt mert ekkora autókkal (hiába elegáns a kivitelezés, a brutál kerekek miatt alaposan ki kellett szélesíteni a karosszériát) csak hatalmas, széles utakon és/vagy a sivatagban lehet normálisan haladni, másrészt mert a 309 lóerős, 4,6 literes V8-as benzintemető csak olyan országokba való, ahol fillérekért öntik az ember után az üzemanyagot (illetve környezetvédelmi szempontból oda sem).

Fényűzés a pokolban 2

Az autó 5 centis emelést kapott, a futóművet megerősítették, hogy ne imbolyogjon, így végül a saját tömeg 3,3 tonnára nőtt. Szerencsére a fékek érzékenyek és erősek, állítólag. Az autó fedélzeti kompresszort is kapott, amiről egyszerre két kerék is felfújható, előre beállított nyomásra.

Mindezért egyébként nem is kell irgalmatlan összeget fizetni: a felár 16% az alapkivitelű Land Cruiserhez képest, európai viszonyokhoz képest pedig a 21 millió forintnak megfelelő abszolút értelemben sem vészes.

Fényűzés a pokolban 3