Tíz nappal meghosszabbította Carlos Ghosn, a Renault-Nissan konszern (volt) elnöke őrizetben tartását az ügyben illetékes japán bíróság, így az autóipar egyik legismertebb és legsikeresebb jelenkori személyisége január elsejéig biztosan rácsok mögött marad. Ghosn-t a tokiói központi fogdában őrzik, immár több mint egy hónapja.

A 64 éves topmenedzsert novemberben 2011 és 2018 között folyamatosan elkövetett adócsalással és hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség Japánban. Ezeket a vádakat Ghosn tagadta, viszont nemrég, pénteken új vádakat emeltek ellene; ebben az ügyész azt állítja, hogy a menedzser a 2008-as válság idején elszenvedett privát ingatlan-befektetései veszteségét is átterhelte az általa vezetett vállalatra. Ghosn erre a vádra még nem reagált.

Az ügyben egyelőre nehéz tisztán látni, egy ekkora multi első emberének pénzügyei és céges elszámolásai nyilván nagyon szövevényesek. Viszont kiváló öszeesküvés-elméleteket lehet gyártani hozzá. Egyesek szerint ez az egész balhé egy nagypolitikai kirakatper, melyben a japánok állnak bosszút a franciákon, amiért Macron a korábbi 10%-ról nemrég 15%-ra emelte a Renault részesedését a Nissanban. Így a francia befolyás tovább erősödik-erősödne a konszernen belül, amit a japán tulajdonosok és menedzserek nem akarnak.