Egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján nem kell elsősegélynyújtási ismereteket igazoló papír a jogosítvány megszerzéséhez, írja a Napi.hu.

A szabályt egy korábbi, közlekedéssel kapcsolatos jogszabályokat módosító rendelet tartalmazza: “Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az “és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást” szövegrész.”

Az eredeti rendelet leszögezte, hogy csak akkor állítható ki vizsgaigazolás, ha a vizsgázó igazolta elsősegélynyújtási ismereteit és alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Utóbbi feltétel megmarad a szabálymódosítás után is.

Magához a jogosítvány kiállításához ezek után is kelleni fog az elsősegélynyújtási ismereteket igazoló papír, ám december 29-étől elég lesz ezt az illetékes kormányhivatalnál bemutatni, így eggyel kevesebbszer kell ellátogatnia a vizsgázóknak a Közlekedési Felügyeletre.

Nemrégiben mi is foglalkoztunk az elsősegélynyújtás témakörével, a felmérés eléggé lesújtó képet mutatott a magyar autóvezetők tudásáról ezen a téren.