Tél felé közeledve mindig megnő a balesetek száma az utakon. Egy esetleges baleset esetén szükséges lehet az elsősegélynyújtásban szerzett ismereteinkre, erre tekintettel készítette el a Groupama azt a felmérést, mely a 18 és 65 év közötti autósok körében vizsgálja a témakört.

Az 1000 fős mintán végzett kutatás eléggé letaglózó képet fest a magyar autóvezetőkről. A válaszadók több mint 32%-a valószínűleg, vagy biztosan nem tudna segítséget nyújtani baleset esetén. Mindössze 14% nyilatkozott úgy, hogy biztosan tudna segítséget nyújtani, míg a válaszadók fele csak valószínűsíti ezt. Valahol érezheti is ezt önmagán a magyar autós társadalom, hiszen a válaszolók 42%-a nem érezné magát biztonságban, ha egy hozzá hasonló felkészültségű ember látná el őket sérülés esetén.

Talán azért nem merünk segíteni, mert nem emlékszünk rá, hogyan is kell? A jogosítványszerzéshez szükséges elsősegély-tanfolyamon elsajátítottakra a felmérésben résztvevők fele még emlékszik valamilyen szinten. Azonban 7% már teljesen elfelejtette az ott tanultakat.

A kutatás szerint az autósok 70%-a nem is tudja pontosan, mit tartalmaz az elsősegélydoboz, mely az autók kötelező tartozéka, bár hiánya esetén nem büntet meg a rendőr. Csak a válaszadók 19%-a merné pontosan megjelölni, mi is van a dobozban.

A felmérésből kiderül, hogy a nők általában véve bizonytalanabbul mozognak az elsősegélynyújtás terén. Érdekes adat derült ki a friss jogsival rendelkező fiatalokról. Az 1997 után születettek magabiztosabban segítenének egy sérültnek közlekedési baleset esetén. Ez valószínűleg az elsősegély-ismereteikből következik: a fiatalok 20%-a pontosan emlékszik a tanultakra, míg az 1981 és 1996 között születettek mindössze 14%-a tudná pontosan visszaidézni az ott elhangzottakat.