A Lincoln 1939-ben vezette be a Continental modellt, az elmúlt nyolcvan évben az amerikai autóipar ikonikus típusává nőtte ki magát a nagy méretű luxusszedán.

Lincoln-Continental-80th-Anniversary-Coach-Door-Edition

A széria – ahogy általában az amerikai autóipar – a hatvanas években ért fel a csúcsra, az ekkor színre lépő, 5 és fél méteres óriást  hátrafelé nyíló hátsó oldalajtókkal (népszerű nevükön öngyilkos ajtókkal) szerelték, az ajtózárakat hidraulika működtette.

Ez előtt a negyedik generációs autó előtt tiszteleg hasonlóan kialakított oldalajtajaival a 2019-es különkiadás, amelyből mindössze 80 példány készül – az alapmodell hagyományosan nyíló ajtókat kap.

A fejlesztés és az átalakítás költségeiről nem szól a gyártó, azok nyilván orbitálisak, de igazuk van, egy 80. születésnapnak adja meg a módját az ember.

Az alapmodellben hátul háromszemélyes üléspadot találunk, a lehajtható kartámaszba integrált klímavezérlő gombokkal és egyéb funkciókkal. Itt nem: fixen két ülés vár a megnyújtott tengelytávnak köszönhetően tágasabb hátsó térben, az ülésklimatizálás, a légkondicionáló, az USB-töltőportok és az audiorendszer vezérlése mellett egy egyedi plakett is helyet kapott itt.

Igazi pénzpazarlással ünnepel a jubiláló autógyár 3

A gyár állítólag 2020-ban is készít majd néhány darabot az öngyilkos ajtós kivitelből – feltéve persze, hogy lesz iránta érdeklődés.