Elon Musk már korábban bejelentette, hogy nem csak a személyautók piacára szeretne betörni a Tesla, a nyergesvontatójuk már szériaközeli állapotban van és hamarosan bemutatnak egy pick upot is, mely főleg amerikai piacon lehet kívánatos. Még csak szóbeszéd tárgya tehát a Tesla villanyos platósa, de már akad kihívója, a Rivian R1T. Ráadásul az amerikai márka rögtön két autóval is előrukkolt a Los Angeles-i kiállításon. Az egyik egy szabadidő-autó, a másik az alábbi pick up. Mindkettő ígéretes számokat hoz.

A formatervvel ők sem tudtak csodákat tenni, ez is éppen olyan, mint a többi platós négyajtós autó, de futurisztikus részletekkel, LED-es lámpacsíkokkal és eltűnő kilincsekkel tették különlegessé. Ahogyan a beltérben is a minimalizmus és a jövő találkozik. Két hatalmas tablet van az utastérben, natúr fabetétek és bőrök. Olyan az egész, mint egy nappali. Mivel motor nincs benne, ezért az orrában van egy 330 literes csomagtartó, a hátsó ülések alatti rekesz 350 litert nyel el.

Eszelős gyorsulást és nagy hatótávot ígér az új villanyos platós 2

A Rivian R1T 5,48 méter hosszú, szélessége kicsit több mint 2 méter, magassága pedig 1,71 méter, tehát cseppet sem kicsi. A hajtásról négy elektromotor gondoskodik, melyek egyenként 200 lóerősek. A lítium-ion akksicsomag három változatban lesz elérhető hozzá, a legkisebb105 KWh-s, ezt követi a 135 majd a 180 kWh-s verzió. Már az alapmodell is elég fürge, hiszen 409 lóerős a teljesítménye, ami mellé 560 Nm nyomaték társul. Ez 4,9 másodperces százas sprintet és 370 kilométeres hatótávot ígér.

Eszelős gyorsulást és nagy hatótávot ígér az új villanyos platós 3

A 135 kWh-s változat a leggyorsabb, ez 3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre. Teljesítménye 766 lóerő, nyomatéka masszív 1120 Nm. Egy töltéssel akár 483 km-t is elmegy. Kicsivel lassabb a nagy akksis kivitel és valamivel gyengébb is, cserébe az már több mint 640 kilométeres hatótávot ígér. Terepjáróképességeiről annyit árultak el, hogy 1 méteres vízen is képes lesz átkelni, hasmagassága akár 36 centiméterre is növelhető. Nem is mai autó lenne, ha nem kínálna 3-as szintű önvezető rendszert.

Eszelős gyorsulást és nagy hatótávot ígér az új villanyos platós 4