A magyarok úgy gondolják idehaza gyakori a gyorshajtás az utakon, ez is kiderül a Századvég Politikai Iskola Alapítvány néhány héttel ezelőtt készített „Rendvédelem és Közbiztonság” című kutatásából.

A 800 fős reprezentatív felmérésben résztevők véleménye szerint a gyorshajtás rendkívül elterjedt jelenség a hazai utakon. A megkérdezettek 60,7%-a adott „nagyon gyakori”, míg 34,4%-a „inkább gyakori” választ, és csak 5% alatti volt azok aránya, akik kevésbé tartják a gyorshajtást elterjedt jelenségnek.

Hajtanak és tojnak a fix traffipaxra a magyarok 1Arról is megkérdezték az embereket, hogyan viselkednek a gyorshajtók a fix sebességmérő kamerák előtt?

Hajtanak és tojnak a fix traffipaxra a magyarok 2Ennél a kérdésnél a megkérdezettek döntő többsége, csaknem 88%-a  adott „igen” választ. Az érintettek 46%-a válaszolt úgy, hogy gyakran, 41,6%-uk pedig alkalmanként tapasztal ilyen járművezetői magatartást.

A balesetek többsége idehaza gyorshajtás miatt történik. Ugyanakkor jó tudni, hogy sok esetben nem  traffipax-szal mérhető abszolút gyorshajtás okoz gondot, hanem a relatív gyorshajtás, azaz amikor nem az út és látási viszonyoknak, a sofőr képességének, az autó műszaki állapotának megfelelő sebességgel halad az autó. Ennek visszaszorításához nem elegendő a rejtőzködő sebességmérés fokozása sokkal inkább képzés, figyelemfelhívó kampányok és a rendőrség markánsabb jelenléte az utakon szükséges.