2018 áprilisában a Tungsram magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra, miután a GE Lighting bejelentette, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágát, valamint a globális autólámpa-ágazatát a GE egy korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította cégnek. Így került a Tungsram Csoport tulajdonába a Tungsram Operations Kft., a GE Lighting magyarországi egységeivel, vagyonával és szerződéseivel együtt.

A csoport jórészt a működést korábban is irányító, tapasztalt vezetőséggel folytatta a munkát. A központ az 1901 óta ismert budapesti, Váci út 77. szám alatti gyártelep és irodaház maradt, emellett Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen működnek a vállalat telephelyei.

A cél az, hogy – a hagyományok szellemében – a Tungsram a negyedik ipari forradalomban is a világ vezető technológiai vállalataként diktálja a trendeket nem csak a világítástechnikában, hanem akár a mesterségesintelligencia-fejlesztés vagy a mobil kommunikáció terén. A világpiacon prémium kategóriájú, európai márkaként működő cég Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, azaz nem csupán folytatja, hanem ki is bővíti eddigi tevékenységét.

Vissza a jövőnkbe (x) 1

Járművilágítás világszínvonalon

A Tungsram termékeinek 95 százalékát exportálja, értékesítői hálózata száz nemzetközi piacon működik, öt magyarországi gyára mellett pedig ötszáz helyi beszállítóra és partnerre épít. Kiemelt figyelmet fordítanak a világpiacon több mint 60 éve sikeresen szereplő autólámpa üzletágra, hiszen kevés olyan dolog van, ami nagyobb jelentőséggel bír a közúti biztonság szempontjából, mint a lámpák  megfelelő minősége, pontossága és hatékonysága. A Tungsramnál pedig évente több mint 200 millió csúcstechnológiájú autólámpa készül.

A legnagyobb autómárkák jóváhagyott beszállítójaként hatékony megoldásokat kínálnak például a Xenon-lámpák versenyében a hagyományos izzókhoz képest többszörös kibocsátott fényt és élettartamot biztosítva.

A standard termékekhez mérten akár 20 százalékkal jobb megvilágítást nyújt a White Xensation, a szintén prémium kategóriás Megalight család egyedi adalékai és speciális gyártási technológiája pedig akár duplájára is növelheti az útra eső fény mennyiségét. Ezek az izzók így – különösen fáradtabb, idősebb vezetők esetében – jelentősen növelik a közlekedés biztonságát rossz látási körülmények között, és segítenek a periferikus látómezőben történő események gyorsabban észlelésében.

Vissza a jövőnkbe (x) 2

Az izzók palettája természetesen folyamatosan bővül: decemberben kerül piacra a legmagasabb, 5000 Kelvin színhőmérsékletű közúti használatban engedélyezett (E jeles) halogén lámpa, a Sportlight Extreme. Egy ilyen prémium lámpával ellátott fényszóró megvilágítása pedig akár 40 százalékkal nagyobb lehet egy standard verzióhoz képest. A Sportlight Extreme nem csak azok számára jelent majd ideális választást, akik szeretik a divatos és egyedi megjelenést. Ez az izzó a közlekedés minden szereplőjének biztonságát növeli.

Vissza a jövőnkbe (x) 3