Jogosítvány

Ha vezetsz, akkor alap, hogy legyen vezetői engedélyed, amely igazolja, hogy alkalmas és jogosult vagy a gépjármű vezetésére. Nem véletlen a két szó, hiszen egészségügyi megfelelésre is szükség van a KRESZ-vizsga mellé, amelyben szerepel egyébként elméleti, egészségügyi, műszaki és gyakorlati vizsgarész is. A jogosítványt időnként meg kell hosszabbítani, amely előtt kötelező orvosi vizsgálat szükséges. Érdemes figyelni rá, hogy az okmány általános érvényessége nem azonos az egészségügyi érvényességgel.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 1A különböző típusú járművek vezetéséhez külön-külön vizsga szükségeltetik. A legtöbben B kategóriás jogsival rendelkeznek, amellyel 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű kocsi (illetve szerelvény) vezethető, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására alkalmas. Teherautókra, buszokra más engedély kell.

Sok országban használható a magyar formátumú plasztikkártya, de vannak államok, ahová nemzetközi jogosítvány kiváltása szükséges, ez utóbbi még papír alapú és a normál jogsi adatait vezetik át rá. Az okmányirodában szerezhetsz ilyet.

Forgalmi engedély

Nem csak a sofőrnek kell irat, hogy a közforgalomban részt vegyen, de a járműveknek is, ennek jogszerűségét igazolja a forgalmi engedély. Létezik belőle állandó és ideiglenes változat is.

A forgalmi engedélyen olyan adatokat tüntetnek fel, mint a rendszám, a jármű első nyilvántartásba vétele, a gépjármű gyártmánya, típusa, alvázszáma, de szerepelnek itt tömeg- és műszaki adatok is a járműről. A felhasználónak talán a legfontosabb a műszaki vizsga érvényességének ideje, ami szintén szerepel a többlapos kártya alakú iraton, de a rendőröknek nem kell már a papíron keresni a dátumot, a rendszám alapján a központi adatbázisból láthatják, hogy van-e műszaki a kocsin.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 2De azért nem árt, ha a forgalmi engedély a kezünk ügyében van, mert egy közúti ellenőrzés során kérheti a rendőr. A hatóság a helyszínen elveheti a forgalmit, ha pl. az autón nem megengedett átalakítást végeztek, vagy a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár, pl. fékezhetetlen, irányíthatatlan, a gumijai nem megfelelőek.

Shell ClubSmart kártya

A megújult ClubSmart programban immár autósegély-szolgáltatás is elérhető a tagoknak. Az Allianz Assistance autósegély-szolgáltatása a váratlan helyzetekben nyújthat segítséget. Ha havi 1 pontot gyűjtünk, és regisztrált tagként van online fiókunk, már jogosultak vagyunk a szolgáltatásra, amely öt helyzetben is segíthet.

  • Ha nem szeretnél nekiállni kereket cserélni, vagy ha nincs nálad megfelelő pótkerék, a helyszínen kicserélik a kereket.
  • Ha rossz üzemanyag került az autódba, a helyszínen kicserélik, és mehetsz tovább.
  • Ha lemerült akkumulátor miatt nem jutsz tovább, jönnek és feltöltik, hogy hajthass újra.
  • Ha kifogyott a benzin, az sem gond így, mert feltöltik a kocsid a megfelelő üzemanyaggal, hogy eljuss a legközelebbi benzinkútig.
  • Ha autóval kapcsolatos kérdésed lenne, a megadott telefonszámon tanácsadást és tájékoztatást kaphatsz.

Az autósegély-vonal száma: +36 1 814 9504. Amennyiben a felsorolt problémák valamelyike a helyszínen nem oldható meg, az autót elszállítják a legközelebbi szervizbe.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 3Jó, ha tudod, hogy a ClubSmart kártyát nem is kell magadnál tartani. A Shell applikációján keresztül nyomon lehet követni a pontegyenleget, vásárlásnál pedig csupán az appban található vonalkódot kell felmutatni a pontgyűjtéshez és -beváltáshoz. Az összegyűlt ClubSmart-pontokból kedvezmény vehető igénybe a töltőállomásokon vásárolható üzemanyag, szolgáltatások vagy Shop-termékek vásárlása esetén. 10 pontért 10 forint kedvezmény jár, Shop-termékek esetén a vásárlás végösszegének legfeljebb a feléig. Ráadásul a klubtagok kedvezményesen választhatnak az exkluzív Ferrari- és BMW-ajándékok közül.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Erre akkor lehet szükséged, ha alkalmanként külföldre is autózol. Nevezhetjük nemzetközi TAJ-kártyának is, amellyel a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely tagállamában, valamint Svájcban vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat, amit a magyar egészségbiztosítás fizet. Arra találták ki, hogy a biztosított megkapjon minden olyan egészségügyi ellátást, hogy a szükséges gyógykezelés céljából ne kelljen a tervezett tartózkodása vége előtt visszatérni hazájába.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 4Jó tudni, hogy ez a megoldás nem azoknak szól, akik életvitelszerűen élnek más európai országban és ott akarnak egészségügyi szolgáltatást igénybe venni. A kártya az átmenetileg az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában, valamint Svájcban tartózkodó személy számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít. Ez a kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást sem, mivel a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, így az ott az Európai Egészségbiztosítási Kártyával birtokba vehető szolgáltatások köre szűk.

Zöldkártya

Ha külföldre megyünk autóval, szükségünk lehet a kötelező biztosítás igazolására. Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, illetve Svájcban, ha van az autónkon rendszám, azt úgy értékelik, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk is van. Azonban vannak autóval elérhető távolságban lévő olyan országok, pl. Törökország, Montenegró, Ukrajna, ahol szükség lehet olyan iratra, amely igazolja a biztosítás meglétét. Ez a dokumentum az ún. zöldkártya. Ez egy nemzetközileg egységes dokumentum, amelyen a kiállított ország nyelvén, illetve angolul is szerepelnek az adatok. Az a biztosító állítja ki, amelynél a jármű felelősségbiztosítását kezelik.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 5

+1 a jégkaparó kártya

Valahogy mindig úgy alakul, hogy a jégkaparó a garázsban, kamrában van, amikor első alkalommal rendesen lefagy a kocsi szélvédője. De sebaj, egy plasztikkártyával megoldható a szélvédő tisztítása. Lehetőleg azért ne egy még érvényes bankkártyát vagy a jogosítványunkat használjuk, sokkal jobb lesz valami kevésbé értékes, könnyebben pótolható darab is.

Ezeket a kártyákat tartsd magadnál az autódban 6