A Mindenszentek és a Halottak Napja közlekedéséről, annak fokozott veszélyeiről, továbbá a rendőrség forgalomsegítő, közbiztonsági és bűnmegelőzési intézkedéseiről tartott sajtótájékoztatót az Országos rendőr-főkapitányság.

Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, és elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt tudni, hogy ez az időszak – különösen a 2018. november 1-4. közötti hosszú hétvége – az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére.

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, és a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell, hiszen az gyakran közlekedési balesethez vezethet, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg.

Ebben az időszakban, a korábbi évekhez hasonlóan a közutakon, valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők.

Ezekben a napokban számos ideiglenes parkolóhely kerül kijelölésre, illetve esetenként forgalomkorlátozás elrendelésére is sor kerülhet. Ezért fontos, hogy ne „megszokásból” közlekedjünk, figyelni kell a közúti jelzéseket, és a híradásokból, az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt érdemes tájékozódni a várható változásokról. Amennyiben a közlekedők kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasolt, hogy készítsenek előzetesen útvonaltervet.

Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjünk, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is figyelembe kell venni. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, emellett az évszakra jellemző körülmények miatt kiemelten fontos a közlekedésben a megfelelő látás és a láthatóság.

Nagyon fontos, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt fokozott figyelemmel kell lenni az úttest mellett haladó, valamint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén közlekedő, esetleg figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.